Når forfoden falder ned.
Hvis man mærker smerter på forfoden, det være sig under- eller oversiden af foden, er der ofte tale om en nedsunken forfod. Vi ser det ofte, når tæerne får form som “hammertæer” Ved denne lidelse bliver vort fodtøj ofte for småt, eller rettere for smalle.
Hvis smerten mærkes under foden, kan det skyldes tryk på ledhovederne på mellemfodsknoglerne. Det forøgede tryk på ledhovederne, resulterer ofte i en hårdhuds dannelse med efterfølgende ligtorne på ledhovederne. Herefter bliver smerterne voldsomme.

Årsager til nedsunken forfod.
Der kan være flere årsager til nedsunken forfod. Som regel skyldes problemet en større belastning af fodens muskler og sener, end foden er bygget til. Om så overbelastningen skyldes graviditet, alm. overvægt, belastning på arbejdspladsen, forkert fodtøj eller en sygdomsmæssig svækkelse kommer ud på det samme. Ældre mennesker har ofte en mindre fedtpude under foden og dermed mindre stød absorption. Dette forstærker problemet med den nedsunkne forfod.

Behandling og forebyggelse.
Fodterapeuten vil kunne fjerne hårdhuds dannelser under foden, herunder også evt. ligtorne. Dette fjerner umiddelbart smerterne. Forebyggelse vil være en fodtøjssanering, d.v.s. at fjerne sko og især træsko som kun forøger problemet. I vore klinikker sælger vi fabriksfremstillede ortopædiske sko, som kan aflaste foden og dermed formindske generne. Indlægs såler til eks. sko fremstiller vi på eget værksted. Sådanne indlæg har ofte en meget stor aflastende virkning og reducerer smerterne betydeligt. Er du i tvivl om årsagen til smerter i forfoden, søg læge.